Дизелови или бензинови двигатели, какво да изберем и защо

Според данните за продажбите на нови автомобили, дизелът губи пазарен дял. Въпреки тези спадове, задвижваните от дизелово гориво двигатели имат все още много предимства и продължават да бъдат най-разумният избор за много шофьори.

И така, колебаете се между бензинов и дизелов автомобил? Нека видим ползите и от двете.

В полза на бензина.

Ако карате по-малко от 20 000 км годишно и използвате колата в града за 70% от времето, като правите кратки пътувания с многократни спирания и потегляния, бензиновият двигател е най-добрият избор за вас.

Предимствата? За петгодишен период на употреба разходите за обикновена поддръжка са по-ниски. Освен това, въпреки че най-новите бензинови двигатели с директно впръскване са оборудвани с филтър за твърди частици, като дизеловите двигатели, има по-малко проблеми, които могат да възникнат при използване на много къси разстояния. За същите километри, но с предимно градска употреба, хибридният двигател може да бъде още по-изгоден, което обещава икономия на гориво при шофиране в градски условия.

В полза на дизелът.

Дизеловият двигател, от друга страна, остава оптималният избор, ако пътувате повече от 20 000 км годишно, често отскачате до съседни градове и карате по междуградски пътища или по магистралата. По-високата термодинамична ефективност на този двигател спестява гориво и компенсира разходите за рутинна поддръжка, които са малко по-високи от тези на бензиновите автомобили. От друга страна, може да има някои противопоказания, ако често се налага да спирате и потегляте. При тези условия филтърът за твърди частици може да срещне затруднения при периодичното почистване на праха, който се задържа вътре, причинявайки разреждане на смазката и изисквайки по-честа смяна на маслото. Що се отнася до задръстванията в трафика, в средносрочен план двигателите от последно поколение са защитени от рискове.

Един от големите плюсове на автомобилите задвижвани с дизелово гориво е, че при по-висока надморска височина са много по-ефективни, освен това в по-студено време палят без проблем, тъй като не се изисква искра от свещи, както при бензиновите двигатели.