Кои са предимствата и недостатъците на отопленето с пелетни котли

котел

Все повече търговци на отоплителни уреди предоставят на вниманието на своите клиенти иновативни решения, с които могат да бъдат сведени разходите през зимните месеци до минимум. Сигурни, ефективни, многообразни, безопасни и икономични – такива са уредите за отопление, с които хората предпочитат да се справят със студа. В зависимост от редица фактори, които са характерни за самото жилище предложенията никак не са малко – термопомпи, газови котли, камини на дърва и пелети, пелетни котли и други. Ефективността на всеки тип уред е доказана,  а въпрос на индивидуална преценка от страна на домакинството е това кой би бил най-рентабилния вариант, върху който да се фокусират. Предложенията на търговец с много висок рейтинг на пазара представя на вниманието ни днес пелетните котли, като една много практична и рентабилна възможност за ефективно отопление. Запознайте с котлите на пелети тук https://www.balkanenergy.bg/category/peletni-kotli.

Пелетни котли – предимства

Едни от най-важните предимства на пелетните котли са това, че те работят с екологично и калорично гориво. Това ги нарежда сред едни от най-енергийно ефективните уреди, които набират такава висока популярност на пазара днес. Разбира се, не това е в основата на направата на подобна инвестиция. Когато се говори за отопление е съществено да се направи пълен анализ и изчисление на това продуктовата гама от решения да се детайлизират и да се установи кой би бил най-добрия за нашите индивидуални потребности.

Пелетните котли, които ще откриете в каталога на Balkan Energy са една много добра перспектива, с която ще можете да си осигурите ефективност, качество, икономично отопление. Това са уреди, които са приоритетни при:Пелетен котел

 • Отопление на многоетажни жилищни сгради;
 • Свиване на разходите за отопление;
 • Доказана висока ефективност;
 • Пълен контрол с автоматизиран режим на задаване на температура и разход на гориво;
 • Безопасни и сигурни отоплителни решения;
 • Многообразие от марки, видове и мощност;
 • Ниска инвестиция;
 • Бърза възвръщаемост
 • Не изискват ежедневно обслужване, защото е достатъчно веднъж седмично да заредите бункера и да почистите остатъчната пепел, която е в минимални количества.

Множество са приоритетите, от които ще можете да се възползвате в случай, че заложите на уреди от типа на пелетните котли. При тях има още редица предимства и те касаят именно факта, че са позиционирани в отделно помещение, което намалява риска от запрашаване и поява на дим в помещенията. Въпреки, че пелетните уреди са доста екологични в това отношение то не са изключени лек мирис на пушек особено при камините.

Пелетни котли – недостатъци

И въпреки, че са множество приоритетите, които главно се отнасят до намаляването на разходите за отопление то има и недостатъци, с които е редно да се съобразите преди да вложите средства в пелетен котел от Balkan Energy. Изключително ефективни, иновативни, евтини да, но следват и някои не чак толкова приятни неща, които са характерни за котлите на пелети:

 • Изисква се пелетния котел да бъде позициониран в отделно помещение, което да има много добра проветривост и циркулация на въздуха;
 • Препоръчително е да бъде инсталиран от професионален екип, което да сведе до минимум потенциалните аварии при експлоатиране, а това ще оскъпи инвестицията;
 • Не можете да се насладите на живия пламък от изгарянето на пелети, поради това, че котела не винаги има ревизионно прозорче и се намира в отделно складово помещение, отдалечено от жилищната площ.

И въпреки това са много повече ползите от прилагането на такива уреди, тъй като те осигуряват изключително приятна топлина в жилището с помощта на отоплителните радиатори, с които са свързани. Много ефективни, производителни, качествени  и надеждни са всеки един от предлаганите в каталога на Balkan Energy пелетни котли. При необходимост от консултация или допълнителна информация можете да се свържете със специалистите, които ще ви предоставят професионален съвет и насоки.